mijn fotoblog

Vergeten fruit

Een zee van bloesems zal in de zomer massa’s kwee-appeltjes geven voor het bereiden van jam

Kweeën of kweeperen of appels zijn als complete fruitsoort vrijwel in de vergetelheid geraakt. Ze zijn er nog wel, ze zijn zelfs te koop, maar ze bezetten bij ons slechts een zeer bescheiden hoekje in de keuken.

Wat zijn kweeën eigenlijk? Ze zijn verwant aan appels en peren en horen net als deze tot de famlie der roosachtigen. De wetenschappelijke naam luidt: Cydonia oblonga. De geurige, met grijzig dons bedekte vruchten komen oorspronkelijk uit de Kaukasus, maar ze werden al door de Grieken gewaardeerd. De kwee was gewijd aan Aphrodite, en men gaat ervan uit dat de beroemde gouden appel die Paris aan Aphrodite gaf een kwee was.
Vanwege hun geurigheid werden kweeën in het verleden gebruikt in reukwaters en als “luchtverfrisser”.
In rauwe staat zijn kweeën niet te eten, ze zijn veel te hard, en te zuur. Meestal worden ze gekookt, maar ze kunnen ook in de oven worden gepoft, net als appels. Omdat de vruchten zeer veel pectine bevatten zijn ze uitstekend geschikt om gelei van te maken.
De oogsttijd is oktober/november, maar kweeën zijn lang goed te houden.
bloemenzee van de kwee

6 Reacties

  1. dat is een mooie foto Marylou
    en een goede info over het vergeten fruit
    geniet de dag

    Like

    mei 13, 2014 om 6:55 am

  2. Prachtige bloesem Marylou, dat wordt vast een overvloedige oogst hoor.

    Like

    mei 13, 2014 om 7:40 am

  3. Mooi informatief logje bij deze kleurrijke bloesem. Ik geloof niet dat ik ooit een kweepeer heb gegeten.

    Like

    mei 13, 2014 om 9:20 am

  4. Veel werk om de gelei te maken maar een schitterende bloesem!

    Like

    mei 13, 2014 om 5:36 pm

  5. Een prachtige foto van de rijkbloeiende kwee Marylou en je hebt er een interessant blog van gemaakt, zelf ben ik niet van kweeperen of appels maar het schijnt lekker te zijn.

    Like

    mei 14, 2014 om 11:00 am

  6. Het is inderdaad erg lekker die jam en vermits er veel pectine in de vruchten zit ,slaagt je jam altijd

    Like

    mei 14, 2014 om 6:57 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s