mijn fotoblog

Kasteel Vurstjen

Ik  ontdekte vandaag toevallig  het leegstaand kasteel op een schooldomein in Evergem. Op wandelafstand van het ‘Kasteel van Evergem’ bevindt zich het neoclassicistisch kasteel De Vursrtjen’ Dit is een typisch 19e eeuws buitenverblijf met in de tuin een ijskelder en een merkwaardig tuinpaviljoen.

Kasteel Evergem

Vermoedelijk werd het eerste kasteel gebouwd in de vallei van de  Kale door Raas van Gavere, graaf van Evergem, in XII, als tegenhanger van  de “Burcht” van de heren van Dendermonde, voogden van Evergem, thans  gemeentehuis. Eind XIV werd het kasteel verkocht aan de St.-Baafsabdij.  Buitenhuis van de abten, tevens de heren van Evergem.

_DSC4372

Later eveneens  verblijfplaats van de bisschoppen van Gent als graven van Evergem. Eind  XVI sterk beschadigd tijdens de godsdiensttroebelen. Het heerlijke slot  van Evergem, omwald en voorzien van een  binnenplein afgebakend met  hoektorens,opgetrokken door de familie Van  Loo, eigenaar van 1878 tot 1904, en begin XX kasteel wederopgebouwd door  de familie Feyerick, eigenaar van 1912 tot 1948. Het zeer aanzienlijke  goed was toen toegankelijk via verschillende dreven, voorzien van een nog  volledig omgracht kasteel en een park met een grote vijver. De omgrachting  van het kasteel is thans aan twee zijden gedempt.

Voormalige toegang  met  de oude kasteeldreef, oorspronkelijk een dam opgeworpen in XVI tegen de  overstromingen van de Kale Arduinen  pijlers met vaasbekroning en chronogrammen,In het verlengde daarvan een  tweede bakstenen toegangspoort met kantelen en smeedijzeren hek. Ten W.,  in Vurstjen, fraai ijzeren hek aan dito pijlers.

2de toegangspoort

Neoclassicistisch kasteel van ca. 1913, gecementeerd,. onder mansardedaken met dakkapellen. Aan de  voorgevel met bordestrap naar brede rondboogdeur van verhoogde begane  grond. Fronton van dakvenster versierd met wapenschild van bouwheer.  Vierkante hoektoren .onder koepeldak (leien). Interieur.  Ruim trappenhuis met fraaie staatsietrap. In de z.g. balzaal, via  polygonale houten erker uitziend op tuin, schouw met jaartal 1664 , rustend op rijk uitgewerkte zandstenen  schoorstenen en voorzien van haardplaat met jaartal 1653 .Ten O., ruime dienstgebouwen in eclectische stijl uit XIX   meestal gecementeerde gevels met sierankers, overluifelde geveltoppen en  trapdakvensters.

 de stallen
 

 
kasteel
gracht met brug met smeedwerk

Advertenties

12 Reacties

 1. zo zonde dat deze pracht om geld verloederd en er wel geld is voor in den vreemde
  ik heb gezegd en wens een ieder een goeden nacht

  Like

  februari 28, 2014 om 12:28 am

 2. Einen schönen Tag. LG. Wolfgang

  Like

  februari 28, 2014 om 8:19 am

 3. lekker winters beeld, zonder sneeuw dan wel

  Like

  februari 28, 2014 om 9:22 am

 4. Een goed stuk informatie bij deze foto’s van het kasteel Marylou, het lijkt mij een paradijsje voor (hobby) fotografen.

  Like

  februari 28, 2014 om 9:33 am

 5. een heel mooi verslag Marylou, zonnige groetjes voor jou

  Like

  februari 28, 2014 om 10:03 am

 6. Wat zonde dat dat kasteel daar staat weg te kwijnen, het hoofdgebouw lijkt me toch zeker het behouden waard.

  Like

  februari 28, 2014 om 12:07 pm

 7. De kastelen staan te verloederen in ons land of het nu privé- of staatseigendom is. ok het kost geld maar het is ook ons erfgoed. Mooie foto’s en ontdekking door jou.

  Like

  februari 28, 2014 om 12:51 pm

 8. Wat een mooie oude kastelen Marylou, er zijn er nog best wel veel bij jullie in de buurt, heel erg interessant om te lezen en je foto’s vertellen de rest.

  Like

  februari 28, 2014 om 2:13 pm

 9. Je komt op je tochten toch regelmatig prachtige objecten tegen Marylou. Geweldig om dit te fotograferen

  Like

  februari 28, 2014 om 7:02 pm

  • Ik was daar voor mijn vrijwilligerswerk Henk en terwijl anderen eten ,trek ik er dan even op uit. Spijtig dat ik er niet terug naar toe kan. De locatie ligt meer dan 80 km bij me vandaan. Ik kon door een raam gluren en ook binnen zag het er indrukwekkend uit maar kon er niet in. Had ook maar een half uurtje vrij. Maar zo ontdekt een mens ook wat.

   Like

   februari 28, 2014 om 10:35 pm

 10. Tekens sld’q gesneld
  dat er banen

  Like

  december 18, 2016 om 10:37 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s