mijn fotoblog

Indrukwekkende ruïnes in Perge (Turkije)

Op de Pamphylische kustlijn 15 km van Antalya liggen de ruïnes van de antieke stad Perge.De stad werd oorspronkelijk opgericht door de Hetieten rond 1500 voor Christus.Toen noemde het Parha.

Alexander de Grote kwam in 333 voor Christus in het succesvolle handelscentrum aan en gebruikte Perge als basis voor zijn Anatolische Campagnes.Nadien kwamen de Seleuciden.De stad bloeide verder open. Een zeer gekende inwoner was toen de wiskundige Apollonius een leerling van Archimedes die 8 boeken schreef over de geometrie.

Perge werd in 188 voor Christus een deel van het Romeinse rijk.De meeste van de bewaard gebleven gebouwen dateren uit die periode.

Een bezoek aan Perge begint bij de Archeologische site door de Romeinse poort gebouwd  tijdens het bewind van Septimius.


Uitgaande bij die poort  bevindt zich aan de rechterkant de agora of marktplaats en situeert zich in de 2de eeuw na Christus. De agora  was niet enkel een handelscentrum met winkels en een brede stoa,een overdekte brug.. waarvan  de vloer werd voorzien van gekleurde mozaïeken. Er vonden op de binnenplaats ook politieke,sociale en filosofische discussies plaats.


 

de Hellinistische stadspoort is ook vernoemingswaardig en dateert van xcde 3de eeuw  voor Christus.Het is het meest imposante gebouw van Perge.

We vinden er ook de hoefijzervormige  binnenplaats als binnenplaats van eer.Achter de binnenplaats stond een driedubbele boog.

Heel belangrijk is dat men na het passeren  van de Hellinistische poort en binnenplaats komt in de brede met marmer geplaveide  dubbele colonnadestraat met een lengte van  300 m lengte die loopt van de hoofdingang tot de Akropolis

De straat is 20 meter breed en in het midden loopt een water kanaal.

Aan het einde van de zuilen van de straat is er triomfantelijke fontein  Nymphaeum genoemd waaruit  de stroom vloeide in het water kanaal.Het is een halfronde structuur die is overgebleven uit de regeerperiode van keizer Hadrianus.

In het centrum van het Nymphaeum stond het standbeeld van de rivier  god Kestroswas.

Op de terugweg ziet men opgegraven Romeinse baden.

Hier bevindt zich ook het grootste stadion van Klein-Azië. Het meet 234 m bij 34 m,had een capaciteit van 12.000 mensen met tal van gewelfde constructies.

Net voorbij de ingang is er het theater van het Grieks-Romeins type hier konden 15.000 mensen plaatsnemen.Men mocht er niet in…te gevaarlijk.Het is in wederopbouw.

Advertenties

11 Reacties

 1. schitterend beeld verslag Marylou
  je hebt een fijne vakantie gehad zoveel is zeker
  dank je voor het delen met ons

  Like

  april 22, 2012 om 9:49 pm

 2. Dit is helemaal genieten bij het zien van zulke mooie foto’s…..
  Dankjewel voor het delen Marylou,
  voor zo meteen slaap lekker,
  liefs Greetje

  Like

  april 22, 2012 om 10:09 pm

 3. Gute Fotos.
  Danke Merylou.
  Wir haben eine NEUE pps in unseren Blog.
  Wolfgang

  Like

  april 22, 2012 om 10:36 pm

 4. Öwwwwwwwwww, ik wil zomer! Ik ben helemaal jaloers nu! Mooie plaatjes!
  xSjer

  Like

  april 22, 2012 om 10:49 pm

 5. veel historie daar

  Like

  april 23, 2012 om 7:39 am

 6. Een mooie serie opnamen van deze ruïnes Marylou, ook de informatie erbij is interessant, dat geeft het toch een stukje meerwaarde.

  Like

  april 23, 2012 om 12:53 pm

 7. Fantastisch dat er nog zoveel over is van die eeuwenoude gebouwen, je hebt er een echt mooie reportage van gemaakt en het is ook interessant om te lezen wat je erbij hebt gezet. Dit was natuurlijk echt genieten Marylou!

  Like

  april 23, 2012 om 2:47 pm

 8. Na het zien van je foto’s begint ’t me te dagen. Heb er eerder een reportage van gezien. Genieten van je foto’s en de info is mooi meegenomen.

  Like

  april 23, 2012 om 4:11 pm

 9. Heel mooie foto’s, Marylou.
  Ik heb er werkelijk van genoten, vooral daar ik er ook nog geweest ben.
  Groetjes
  febe

  Like

  april 23, 2012 om 10:17 pm

 10. Je bezorgt ons een zomervakantie in de ‘koude’ lente! De foto van het hoefijzerwaterput met de weerspiegeling is schitterend!

  Like

  april 24, 2012 om 3:04 pm

 11. Mooie serie weer. Ik vind het altijd indrukwekkend om op en tussen de restanten van zo’n oude beschaving te staan. Hopelijk blijft dit nog lang bewaard.

  Like

  april 28, 2012 om 6:05 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s